Szlif

Szlif brylantowy

 

Szlif



Dokładna ocena szlifu jest najtrudniejszym elementem wyceny brylantu. Mistrzowski szlif – nazywany brylantowym, przemienia surowy chropowaty diament w błyszczący brylant. Stworzono go ok. 1910 roku na podstawie dziewiętnastowiecznego "szlifu starego". Opracowany według praw załamywania się światła i żmudnych obliczeń jest ukoronowaniem wszystkich szlifów. Pełny szlif brylantowy (składa się z 58 powierzchni (56 faset, tafli i koletu). Aby uzyskać najdoskonalszy efekt brylacji diament w obróbce może stracić do 50% swojej masy. Każdy błąd w symetrii obniża wartość brylantu. Wpływa on bowiem na ilość odbitego światła od jego powierzchni, zarówno wewnętrznej (ok. 80 %), jaki zewnętrznej (17%). A blask to właśnie to, co w dużym stopniu decyduje o wyjątkowej właściwości brylantu.